giuseppe ciraolo_
    Architect_ london_
    +44 (0)7847 631929
    giuseppe.ciraolo@minastudio.co.uk

    a blue gem in a grey cave

    December 09, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    a blue gem in a grey cave_coffee and sandwich bar in Fitzrovia_London 2017 The refurbished premises appear like a geometrical cave cut out from a cement block. High-performance resin coating laid on floor, walls, ceiling and bespoke furniture, creates a continuum that surrounds space throughout. Niches for seatings are shaped by organising the rhythm of the existing shopwindow while those for appliances and exposition shelves are cut out inside hidden cabinet panelled walls. The servicing area has been arranged in a blue-stained wood moulded block emerging in that grey space. Hidden strip LED lighting underlines gaps between volumes and enhances surfaces. Two main textures, two main colours. Those define a clear space and remind two distinctive features of Italian landscape: sea and sand.  

    sand surfaces

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    sand surfaces_flat refurbishment_Messina (Italy) 2017 Modular equipped walls give rhythm to the living/dining/kitchen room. A regular pattern gets dynamic by various occurrences: breaches and grooves, niches and hanging masses create positive/negative volumes variations. Two different shades of grey cement cover horizontal and vertical surfaces and level out the whole space.

    glass veil

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    glass veil_Victorian house refurbishment, side and rear extension_London 2017 An open space reception preserving traditional features and a modern glazed extension are connected by a sculptural stair and a 15m long equipped wall. Uninterrupted view spreads from the front bay window to the rear garden.

    D-cube

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    D-cube_London 2016 An exercise about architectural composition. A partially dismantled volume created by successive subtractions based on golden section. Balanced solids and voids re-assembled to generate a new polyhedron. Sliding and intersections of frames that empty corners and dig facades. Light in its compactness. Essential in its intricacy. Ideally calibrated to stand in an urban context, reacting with surrounding criticalities.

    attached_detached

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    attached_detached_Victorian house side extension_London 2016. Improving sunlight in a disadvantageous north facing fa├žade by setting a continuous glazed element, skylight/doors, that visually detach the extension from the existing. Three neat materials: concrete-like walls, floor and furniture; wood; glass.

    Objects in spaces

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    Objects in spaces_ headboard and table lamps for hotel bedrooms_London 2016 Starting from the background, furniture accessories turn into aggregational objects to generate cohesive spaces. Innovative LED lighting solutions with integrated charging facilities for electronic devices. Wood, polycarbonate and aluminium.

    looking at The Shard

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    looking at The Shard_residential interiors_London 2015 Four luxury apartments viewing the Shard. Plenty of natural light spreading from large windows on clear surfaces. Strip led emphasising linear grooves on the walls. Soft contrast between materials in bedrooms and pure feeling bamboo flooring in living areas.

    deferent ending

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    deferent ending_ listed building refurbishment and addition in High Wycombe_UK 2015 Sustainable residential development creating 59 dwellings. Balanced design between preserving the past, adding extensions and new construction.

    diagonal cut

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    diagonal cut_Victorian house refurbishment_London 2014 An open space on the ground floor is going to become the core of the house, by demolishing the existing partition walls. The space becomes free and flowing so that light can break forth everywhere. Staying area and walking area are just visually separated by a diagonal cut on the floor, mirrored on the ceiling. two different materials create a well-balanced contrast: wood and synthetic resin; two different surfaces: one made by separated pieces and grained, the other one continuous and smooth. The wooden staircase stands like an artistic piece of forniture. You can see the steps outside the geometrical volume that folds up in the double height space just in front of the entrance and from which it is possible to look out onto downstairs. Two conservatories extend the living room and the kitchen beside into the rear garden.

    three simple suggestions

    March 23, 2017 by luca.mercurio in Uncategorized 0 comments
    three simple suggestions_flat refurbishment_London 2014 A- kitchen improvement: natural light and ventilation. B – kitchen improvement: natural light and ventilation main bedroom improvement: less noisy position storage improvement: more space C – kitchen improvement: natural light and ventilation main bedroom improvement: less noisy position living improvement: large open space bathroom improvement: large shower threesimplesugg_02 threesimplesugg_02 threesimplesugg_02